Odstranit tetování, narovnat nos, stát se novým člověkem? Plastická a estetická chirurgie je dnes novým normálem

10.01.2021

Plastická chirurgie zaznamenává v posledních dvou dekádách téměř celosvětový boom. Nové kliniky plastické chirurgie vznikají doslova po celém světě. Místem, kde zájem o tento druh zákroků začal rapidně růst jako první a drží se téměř 20 let na podobné úrovni jsou USA. Jen v této jediné zemi bylo v roce 2019 provedeno chirurgů více než 18 milionů plastických operací a neinvazivních estetických zákroků. Ať již šlo o to, odstranit tetování, zvětšit prsa, obnovit bujnou kštici vlasů či celou řadu dalších zákroků. Další zemí, kde zažívá plastika boom, je také Čína.

Všechny země mají ale jedno společné. Hlavními hybateli trendu plastické chirurgie jsou nyní mladí lidé. Proč tomu tak je? Odpověď je prostá. Podoba těla je dnes módní záležitostí, jejíž vliv a dosah řídí světová média v čele s internetem a sociálními sítěmi. Tělo se stalo kultem.

Ideál těla a zákaz stárnutí

Žijeme v době ideálu těla, v době zákazu stárnutí. Jen málokdo při sledování dnešních médií a sociálních sítí nepodlehne všudypřítomné pobídce: „Buď krásný!“. Vzhled je spojen dnes s úspěchem. Existence Instagramu tuto již dříve zřejmou skutečnost stvrdila. Člověk chce být mladý, krásný, úspěšný, bez ohledu na jeho startovací pozici. Všudypřítomnost současného ideálu těla je pak nikdy nekončící připomínkou toho všeho. Nejen že každý již zná řadu těch, kteří prošli rukami plastických chirurgů, ale samotná plastická chirurgie je dnes bez jakéhokoliv tabu.

Existující extrémy

Existují pořady a reality show, které v přímém přenosu ukazují lidi, kteří zákroky podstupují. Někteří lidé, jak se v posledních letech s úspěchem daří dokazovat, následují filtry na sociálních sítích a v chytrých mobilech. Chtějí se podobat jeho výsledku, být před sebou sama krásnější. Být obrazem z mobilu. Dokonce si dnes člověk může vydělávat a být slavný jen tím, že má nepřirozené množství plastických operací, které z něj mají udělat někoho jiného.

Extrémním případem je muž, který se chtěl stát Kenem, aby zjistil, že je ženou a chce být Barbie. Ale podobných případů posedlostí dokonalostí zevnějšku je tolik, že chce-li v této konkurenci někdo uspět, musí být stále bizarnější. U těchto osob psychologové začali pracovat s pojmem „závislost na plastických operacích“. Tato závislost je spojována s dismorfickou poruchou, kdy člověk vnímá své tělo nereálně a je tak odsouzen k nespokojenosti se sebou samým. Samozřejmě jde o extrémy, ale právě ony mají velký vliv na dnešní pozici plastické chirurgie ve společnosti. Vlastně běžný zákrok normalizují.

Dnešní pohled na modelaci prsou a jiné běžné zákroky

Pokud existují podobné extrémy, svět médií neustále generuje nové pořady, v nichž je plastická chirurgie v přímém přenosu a lidé si nechávají upravovat i části těla, které by nikoho ještě před několika lety ani nenapadly, je pochopitelné, že taková modelace prsou ženy, která kojila tři děti, je zákrokem všedních dnů.

V takovém případě jde jen o zvednutí sebevědomí, ve světě, kde téměř každý chce a má právo na to vypadat podle představ. Některé běžné zákroky jsou dnes zcela běžnou záležitostí, na které se již málokdo dívá brýlemi stereotypů. Můžete o tom veřejně mluvit a málokdo tím bude pohoršen.

Paradoxně tak svět extrémů a obsese napomáhá tomu, aby i ti z nás, kteří by raději v době nedávné žili s nabouraným sebevědomím, mohli dnes bez obav a studu zacházet se svým vlastním tělem dle libovůle. Zákrok na klinice plastické chirurgie je dnes něčím stejně normálním jako návštěva dentální hygieny.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.